Luchtvervuiling verlaagt intelligentie

Kinderen die dagelijks blootgesteld worden aan luchtvervuiling hebben een lagere intelligentiequotiënt dan jonge mensen die aan zee wonen, waar de lucht een grotere zuiverheidsgraad heeft.
Het is de allereerste keer dat een wetenschappelijke studie dit aantoont. Het was al heel goed bekend dat luchtverontreiniging ernstige gevolgen had op het ademhalingstelsel en het hart van de mens.
Wat - tot voor kort - niemand wist is het feit dat de vervuiling ook consequenties heeft voor de werking van onze hersenen.
Amerikaanse wetenschappers kwamen tot die vaststelling toen ze 200 kinderen in de leeftijdscategorie tussen 8 en 11 jaar intelligentietesten lieten uitvoeren in min of meer zuivere lucht (zee) en in een dichtbevolkt gebied.
In een regio met zeer druk verkeer en industrie hadden de jonge mensen het veel moeilijker om de intelligentietesten tot een goed einde te brengen.
Kinderen leren ook minder goed en hun geheugen werkt slechter dan jonge mensen die in een degelijke luchtkwaliteit kunnen opgeleid worden. Het gemiddelde verschil op de IQ test bedroeg 3.4 punten.
Vervuilde lucht is verantwoordelijk voor kleine ontstekingsreacties en oxidatieve stress. Daardoor wijzigt de werking van de hersenen in negatieve zin.

Bronnen:
S. Franco Suglia, A. Gryparis, R. O. Wright, J. Schwartz, and R. J. Wright
Association of Black Carbon with Cognition among Children in a Prospective Birth Cohort Study
Am. J. Epidemiol., 1 February 2008; 167: 280 - 286.


Omgevingslucht slechter dan gedacht
Bionic Elanra Luchtionisers MKII en Portable Import Benelux : Brainfit bvba, Notelaarweg 9, 3140 Keerbergen, GSM 0476/520612